Ergonomie

In enkele stappen naar een ergonomisch verantwoorde werkplek.

Zitten

Lang zitten is nooit goed voor het welzijn, zoals aangetoond door wetenschappelijk onderzoek. Maar lang zitten in dezelfde of de verkeerde houding, is nóg slechter. Hieronder volgen verschillende tips om de houding te verbeteren als je toch lang moet zitten.

Dynamisch zitten

Regelmatig wisselen van zithouding heeft een positief effect op de productiviteit. Het stimuleert de circulatie van bloed van het gehele lichaam, van je benen tot de hersenen, om zo je prestaties te stimuleren. Verder worden de tussenwervelschijven ontlast, om zo rugklachten te voorkomen.

Synchroonmechaniek

Bij een synchroonmechaniek kantelt de zitting tegelijk mee achterover met de rugleuning. Dit helpt ook met dynamisch zitten. De verandering van de zithoek van de zitting is minder dan de verandering van de hoek van de rugleuning. Door dit meekantelen van de zitting, wordt bloedstuwing in de dijbenen voorkomen. Dit zorgt zo voor voldoende doorbloeding. Veel synchromechanismes komen ook met een gewichtsinstelling. Hiermee kunt je de hoeveelheid druk regelen die op de rugleuning moet worden gezet voordat deze kantelt.

Goede zittechniek

In de optimale houding bevindt de wervelkolom zich in een zogenaamde dubbele S-vorm. Deze vorm wordt tijdens het zitten gestimuleerd door een draaiing in het bekken aan te brengen. Een lendensteun kan ook helpen om de juiste houding aan te nemen. Bij deze correcte houding wordt de borstkas opgetild om zo de ademhaling te verlichten. Verder worden de halswervels gestrekt om zo beter het gewicht van het hoofd te kunnen dragen. Dit voorkomt spanningen in de nekspieren.

Open zithoek

Als de hoek tussen het bovenlichaam en de dijbenen groter dan 90° is, spreken we van een open zithoek. Dit zorgt voor genoeg ruimte voor de organen in de buikholte. Bij genoeg ruimte verbetert de doorbloeding, de spijsvertering, stofwisseling en de ademhaling. Dit komt allemaal weer ten goede aan de prestaties tijdens het werken.
Verder kan een zithoek van 3-4° de houding nog verder optimaliseren. Als de zitneiging hoger is, kan dit tot problemen leiden. Je glijdt dan naar voren, verliest het contact met de rugleuning en hierdoor kan de eerder genoemde dubbele S-vorm van de wervelkolom niet gehandhaafd worden.

De juiste instelling

Als je hem niet goed instelt, helpt zelfs de beste bureaustoel niet. Je zit correct wanneer bovenarm en onderarm ongeveer een rechte hoek vormen en de onderarm op het tafelblad ligt. De voeten moeten met zool en hak ontspannen op de grond staan en de onderarmen losjes op de tafel liggen. Een hoogteverstelbare armlegger ontlast armen en ellebogen en vermijdt zo spanningen in het schouder/nekgebied. De bureaustoel is in hoogte aan te passen, dus zorg dat je bureau dit ook is, om daar optimaal gebruik van te kunnen maken. Bij mensen met korte benen, kun je een voetensteun overwegen voor de beste zithouding.

De tegendruk van de rugleuning moet correct zijn (ingesteld) voor het lichaamsgewicht van de gebruiker. Zorg er ook altijd voor dat je werkplek zinvol is ingericht, zodat alles wat je vaak nodig hebt binnen handbereik ligt. Een ladenblok of pennenlade kan hierbij helpen.

Wanneer je overwegend beeldschermwerk doet, zorg er dan voor dat je het beeldscherm en toetsenbord op de juiste positie van elkaar plaatst. Het beste kun je toetsenbord en beeldscherm(en) op één rechte lijn met je bureaustoel plaatsen. Dit voorkomt eenzijdige belasting en vermoeiing.  De afstand en hoogte van je beeldscherm moeten ook zodaning zijn, dat je nek zich in een natuurlijke positie bevindt, om nekklachten te voorkomen. Onze monitorarmen kunnen hierbij helpen en zorgen ook nog eens voor extra werkruimte op het bureau.

Beweging tijdens zittend werk

Hoe goed uw zitpositie ook is, je  lichaam heeft toch nog regelmatig een wisseling van houding nodig. Rol niet op je stoel richting de printer, maar sta op om dat papiertje uit de printer te halen. Zorg ervoor dat niet alles binnen handbereik is, zodat je af en toe op moet staan. Haal rustig een kop koffie om staand een bespreking met collega’s te houden. Maak gebruik van het synchromechanisme van je stoel om je eens grondig uit te rekken.

Het resultaat van correct zitten

Goed meubilair gebruiken in de correcte houding helpt je gezond te houden. Het kan problemen zoals RSI en carpal tunnelsyndroom helpen voorkomen. Het stimuleren van de bloedsomloop bevordert ook het lymfesysteem. Dit zorgt er op zijn beurt weer voor dat je prestatievermogen hoger ligt en je je beter voelt tijdens het werk. Een goede zithouding bevordert dus de productiviteit, een goede bureaustoel is dus een belangrijke investering!

Dynamisch werken

Tijdens traditioneel kantoorwerk ontkom je niet aan zittend werk. Maar gelukkig is er tegenwoordig een goed alternatief om zitten af te wisselen met staan, zelfs als je de hele dag achter de computer door moet brengen.

Zit/sta bureaus

Met een zit/sta bureau kun je wisselen tussen staand en zittend werken gedurende de werkdag. Het bureau is traploos in hoogte verstelbaar door middel van een slinger of een elektromotor met bedieningspaneel. Het is hierdoor altijd mogelijk om het bureau op de juiste werkhoogte te plaatsen.

Let bij het uitkiezen van het bureau wel op de maximale dynamische belasting. Dit gewicht kan het onderstel van hoogte kan veranderen, zonder dat het schade oploopt. Als je alleen maar een laptop op je bureau hebt staan, zal dit niet zo belangrijk zijn. Wanneer je een computer onder je bureau hebt hangen, meerdere beeldschermen hebt en nog meer apparatuur aangesloten hebt, kan dit echter wel belangrijk worden.

CPU-houders en kabelgoten zijn onmisbaar bij in hoogte verstelbare computerwerkplekken om problemen met bijvoorbeeld te korte kabels te voorkomen bij het veranderen van de hoogte.

De juiste stahouding

Als je staand wil werken, zorg dan dat je wel de juiste houding hebt. De verkeerde houding kan zorgen voor problemen in bijvoorbeeld de rug, nek en schouders. Wanneer je staat, moeten je onderarmen zodanig op het bureau liggen dat je ellebogen een hoek van ongeveer 90° maken, zonder spanning in je schouders. Zorg er verder voor dat je beeldscherm op een comfortabele hoogte staat, zodat je met je nek in een ontspannen houding op het beelscherm kan kijken, om nekklachten te voorkomen. Ook moet je rug in een natuurlijke, rechte houding staan, om zo de eerder genoemde dubbele S-vorm te stimuleren. Ga dus niet continu voorovergebogen werken.

Ondersteuning tijdens staand werken

Het is uiteraard ook mogelijk om staand te werken met een steuntje (in de rug). Met een stahulp kun je je benen ontspannen tijdens het staand werken, mocht staand werken tot vermoeide benen leiden. Ook zijn er stahulpen met een onderrugsteun, deze voorkomen problemen met je rug en forceren de wervelkolom in de juiste houding, wat rugproblemen helpt te voorkomen. En een dynamische stahulp heeft een kantelpunt in de constructie, waarmee je heen en weer kunt bewegen en toch voldoende ondersteund kunt worden.

Een alternatief voor een stahulp, is een zadelkruk. Door de karakteristieke vorm van de zitting van een zadelkruk, wordt de juiste houding van de wervelkolom gestimuleerd. Omdat deze stoelen wieltjes hebben en vaak geen armleuningen en rugleuningen, ben je mobiel en heb je genoeg werkruimte om je heen. Dit maakt zadelkrukken uitermate geschikt voor gebruik in bijvoorbeeld tandartspraktijken, in de fysiotherapie en in technische werkruimtes.

Bewegen tijdens het werken

Het beste voor uw gezondheid is bewegen tijdens het werken, zelfs bij een kantoorbaan die hoofdzakelijk uit computerwerk bestaat. Om dit voor elkaar te krijgen, bieden wij deskbikes en desktrainers aan. Met deze apparaten kun je fietsen terwijl je zit. Denk hierbij niet aan keihard trappen op de spinningfiets op de sportschool, maar rustig ontspannen trappen tijdens het werk. De deskbikes hebben een instelbare weerstand, zodat je altijd met een comfortabele weerstand kunt trappen. Het zadel is vanzelfsprekend in hoogte verstelbaar, om de juiste traphouding aan te kunnen nemen.

Door het fietsen tijdens het werken, worden de beenspieren afwisselend aangespannen. Door het aanspannen van de spieren wordt de bloedsomloop en het lymfesysteem gestimuleerd. Dit zorgt weer voor een betere algehele doorbloeding en afvoer van afvalstoffen. Hierdoor voel je je paradoxaal genoeg energieker na een dag zitten afwisselen met fietsen dan de hele dag zitten.