Brandwerende kasten

Kluizen zijn er in vele soorten en maten. Om te helpen kiezen, hebben wij verschillende pagina's met gedetaillerde informatie over de verschillende aspecten van kluizen. Kies hieronder over welk aspect van een kluis je meer informatie wil:

165 producten in Brandwerende kasten

Pagina
per pagina
Van hoog naar laag sorteren

165 producten in Brandwerende kasten

Pagina
per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Brandwerende kasten

Brandkasten zijn ontworpen om documenten veilig op te slaan tijdens brand. De kasten zijn zo gebouwd, dat de temperatuur binnenin de kast een tijd lang onder de temperatuur blijft waarbij papier beschadigd begint te raken. Vaak bieden deze kasten ook nog een bescherming tegen inbraak, vanwege hun stevige bouw en solide slot.

Wij maken onderscheid tussen verschillende doeleinden van brandkasten.

  • Brandwerende documentenkluizen zijn kluizen van een kleiner formaat die er op gericht zijn een aantal documenten of enkele ordners beschermd op te bergen. Door hun kleinere formaat kunnen deze kluizen in elke ruimte geplaatst worden. Ze zijn ook geschikt voor bescherming tegen brand thuis, omdat je ze altijd wel ergens kan plaatsen.
  • Brandwerende archiefkasten zijn grote kasten die geschikt zijn om een heel archief aan mappen of ordners te beschermen tegen brand. Ook bieden bepaalde modellen de mogelijkheid om hangmappen brandveilig op te slaan in rekken of uittrekframes. Over het algemeen zijn deze brandkasten voorzien van een enkele of dubbele draaideur, maar er zijn ook modellen met een ruimtebesparende schuifdeur beschikbaar.
  • Brandwerende ladekasten zijn specifiek bedoeld voor het bewaren van dossiers in hangmappen. Deze modellen zijn beschikbaar met 2, 3 of 4 lades, geschikt voor de gangbare A4- en folioformaten.

Kies de juiste normering

Afhankelijk van de bouw en de normering van de brandwerende kast is de inhoud 

De enige aantekening bij de normeringen is de DIN 4102-norm. Dit is geen keurmerk, maar een bouwvoorschrift. Kasten die volgens deze richtlijn zijn gebouwd, zouden tot 30 minuten brandwerend moeten zijn. Maar dit hoeft dus niet getest te worden, in tegenstelling tot de andere normeringen!

Inbraakwerende archiefkasten

Al deze kasten zijn uiteraard afsluitbaar met een slot. Het begint bij simpele cilindersloten, maar er zijn ook modellen met elektrische cijfersloten. Bij veel brandkasten is het mogelijk om zelf te kiezen welk type slot je er precies op wilt.

Overweeg welke kluis je nodig hebt

Wij hebben een ruim aanbod aan brandwerende kasten. Je kunt daarom voor jezelf vast wat overwegingen maken over wat je precies nodig hebt. Moet de kast alleen bescherming tegen brand of is het ook belangrijk dat de inhoud beschermd is tegen diefstal? Dit is niet altijd automatisch het geval. Zo ja, wat wordt dan de inhoud behalve papieren en wat moet dan de waardeberging voor de inhoud zijn?

Het is ook belangrijk om rekening te houden met het gewicht. Een brandkast kan heel zwaar worden en dit moet de ondergrond wel aan kunnen om structurele schade te voorkomen. Sommige normen testen wel op valschade, maar dit wil je toch liever voorkomen.

Kluizen van 1000 kg of minder moeten eigenlijk ook altijd verankerd worden. Maar verankering in een gipsplaat heeft natuurlijk weinig meerwaarde. Bedenk daarom ook goed waar de brandkast geplaatst wordt en wat daar de opties tot verankering zijn.