Veilig stroom aansluiten op de werkplek

Problemen met het elektriciteitsnetwerk zijn één van de hoofdoorzaken van brand door menselijk handelen. Dit kan bijvoorbeeld komen door kortsluiting, oververhitting of stofophoping en ontbranding. Het is daarom ook zaak dat de stroomvoorziening thuis, maar zeker op de zaak, goed is aangesloten.

Correct gebruik stekkerblokken

Stekkerblokken worden vaak verkeerd gebruikt om stroompunten op de werkplek te combineren. De hoofdregel voor correct gebruik van een stekkerblok is heel simpel:

  • Niet doorkoppelen of achter elkaar gebruiken!

Hiermee wordt simpelweg bedoeld dat er slechts één verlengsnoer of stekkerdoos tussen de wandcontactdoos (stopcontact) en het aan te sluiten apparaat zit. Het is dus niet de bedoeling dat je een stekkerblokken op een verlengsnoer aansluit of een stekkerdoos gebruikt om weer andere stekkerdozen op aan te sluiten. 

Vaak zie je dan ook onderstaande afbeelding op stekkerblokken staan: 

stekkerdoos handleiding

Let op, wanneer er gebruik gemaakt wordt van opbouwstopcontacten en daar worden stekkerblokken op aangesloten wordt er al doorgekoppeld! 

Door dit principe ben je vaak beperkt in je stroomaansluitingen door de hoeveelheid en locatie van de stopcontacten in de ruimte, als je tenminste geen snoeren dwars door de ruimte wil hebben liggen.

 

Stekerbare elektrificatie

wieland GST 18/3

Om het toch mogelijk te maken om stroompunten te kunnen doorverbinden, is het mogelijk gebruik te maken van een stekerbaar stroomsysteem. Dit systeem maakt gebruik van driepolige Wieland GST 18/3 stekkers en standaard stekkers met randaarde (type F). Zoals op de schematische tekening van de Wieland stekkers te zien is, is dit een asymmetrisch systeem. Stekkers en connectoren passen dus maar op één manier op elkaar, waardoor je het systeem nooit verkeerd aan kan sluiten.

Het aansluiten van zo’n systeem is eigenlijk heel gemakkelijk:

  • Wandcontactdoos
  • Aansluitsnoer van wandcontactdoos naar stekkerblok A
  • Stekkerdoos A
    1. Apparatuur aangesloten op Stekkerblok A
  • Koppelsnoer van stekkerdoos A naar stekkerblok B
  • Stekkerblok B
    1. Apparatuur aangesloten op Stekkerblok B
  • Etc

Dit aansluitschema is als afbeelding weergegeven hieronder. Het zou overigens ook mogelijk te zijn om splitters of koppelstukken te gebruiken in plaats van stekkerdozen, deze zijn niet afgebeeld hier.

stekerbaar, wieland, gst, 18/3

Op deze manier kunnen stekkerdozen op veel manieren met elkaar worden doorgekoppeld. Houd er wel rekening mee dat de meeste zekeringen tot 16 ampere (3600 watt) aankunnen. Het is dus raadzaam om even na te gaan hoeveel vermogen er maximaal door elk gedeelte van de opstelling gaat.

Voordelen van stekerbaar aansluiten

Er zitten verschillende voordelen aan stekerbaar aansluiten. Zoals al eerder genoemd ben je geen stekkerdozen met stekkerdozen of verlengsnoeren aan het doorlussen. Je vergroot dus de brandveiligheid, terwijl je nog wel meerdere werkplekken van stroom kunt voorzien met slechts een enkel aansluitsnoer.

Een stekkerblok van een bouwmarkt of warenhuis is vaak voorzien van een vast aansluitsnoer. Als dit snoer te kort is, kun je niet bij de plekken komen waar elektrificatie nodig is. Als het snoer te lang is, moet je weer ergens heen met het teveel aan kabel dat je hebt. Stekerbare stekkerblokken worden niet geleverd met een vast snoer. Je kunt losse snoeren voor deze blokken bijkopen. Zowel aansluit- als koppelsnoeren zijn te krijgen in lengtes van 1 tot 10 meter, met stappen van 1 meter. Je kunt dus altijd de juiste lengte kabel kopen.

De stekerbare stekkerdozen zijn vaak voorzien van een bevestigingsmogelijkheid. Je kunt deze dus bijvoorbeeld vastklikken, vastschroeven of vastplakken onder het werkblad van een bureau. Dit voordeel heb je niet met huis-, tuin- en keukenstekkerblokken. Deze liggen vaak onder het bureau op de grond. Dit maakt schoonmaken lastig en het zorgt voor stofophoping. Door de stekerbare blokken onder een bureau te monteren, vermijd je dit.

Als een werkplek verplaatst moet worden, is dit qua elektrificatie ook makkelijk. Omdat de blokken op het bureau zijn bevestigd en de aansluitsnoeren modulair zijn, kunnen de snoeren worden losgekoppeld en het bureau verplaatst worden, met apparatuur en al. Eenmaal op de nieuwe plek moet alleen nog gekeken worden of er een goede aansluiting kan worden gemaakt met de aansluit- en koppelkabels die voorhanden zijn. En als dat niet zo is, kunnen zo nieuwe snoeren worden aangeschaft.

Werkplekken die aangesloten zijn met een stekerbaar systeem vormen ook nog eens een overzichtelijk geheel. Om uit te zoeken hoe de verbindingen lopen, hoeven alleen maar de verbindingen tussen de stekkerdozen gevolgd de worden.

Samenvattend

Een elektrische aansluiting die is aangelegd op basis van stekerbare blokken heeft dus de volgende voordelen:

  • Brandveiliger dan gebruik van verlengsnoeren of normale stekkerdozen
  • De asymmetrische stekkers zijn alleen maar op de juiste manier aan te sluiten
  • Het modulaire systeem is makkelijk uit te breiden of te veranderen en is altijd overzichtelijk aangesloten
  • Snoeren kunnen op de juiste lengte worden besteld
  • Geen snoeren over de grond nodig