De meeste gestelde vragen over bureaustoelen

Bureaustoelen zijn er in allerlei uitvoeringen. Het kan daarom lastig zijn om het juiste model te kiezen wat past bij jouw wensen of jouw specifieke situatie. Daarom geven wij hieronder een lijst met veel gevraagde eigenschappen voor bureaustoelen en wat ons advies daarvoor is.

Bureaustoel voor lange mensen

De bevolking voor Nederland is gemiddeld genomen een van de langste van de wereld. Het kan daarom zijn dat de Europese norm voor bureaustoelen, de NEN-EN 1335, niet toereikend is voor lange Nederlanders. De NPR (Nederlandse Praktijk Richtlijn) 1813 is opgesteld op basis van meetgegevens over afmetingen van de Nederlandse bevolking. Bureaustoelen die voldoen aan deze norm, zijn daardoor geschikt voor 95% van de Nederlandse beroepsbevolking. Meer informatie over het verschil tussen deze normen staat hier. Dus alleen in het geval van extreem lange mensen zou eventueel een oplossing op maat nodig zijn.    
Als je nog steeds twijfelt, dan kan je het beste langskomen in onze showroom, waar we alle stoelen hebben staan. Zo kun je kijken of je op één van onze stoelen toch comfortabel kunt zitten en anders kunnen we direct een maatwerkoplossing bespreken.

Bureaustoel voor korte mensen

Zoals hierboven omschreven, zijn Nederlanders gemiddeld genomen één van de langste bevolkingen van Nederland. Het kan dus goed dat de Europese norm voor instelbaarheid van bureaustoelen, de NEN-EN 1335, toereikend is; omdat een kortere Nederlander zo lang is als een gemiddelde Europeaan. Anders is er nog de Nederlandse norm NPR 1813, die ontwikkeld is om 95% van de Nederlandse beroepsbevolking comfortabel te kunnen laten zitten.      
Mocht je nu extreem kort zijn, dan kun je het beste bij ons in de showroom langskomen om te proberen welke van onze stoelen het beste zit. Mocht niks voldoen, dan kun je direct eventuele maatwerkoplossingen bespreken met ons vakkundig personeel.

Bureaustoel voor dikke mensen

De meeste bureaustoelen zijn ten minste getest tot een lichaamsgewicht van circa 120 kg. Als je een stoel zoekt tot een hoger lichaamsgewicht, dan zijn al onze NPR 1813 gekeurde Viasit Scope bureaustoelen kosteloos uit te rusten met een XL mechaniek. Op deze manier is de stoel geschikt voor een lichaamsgewicht van 150 kg. Ook wordt hier gelijk de rugweerstand mee aangepast, om voldoende tegendruk te blijven geven. Ook is er de BNZ XL bureaustoel uit onze huislijn, deze is geschikt tot 160 kg.

Bureaustoel voor rugklachten

Bij rugklachten gaan wij hier uit van pijn in de onderrug. In dit geval is het belangrijk dat de rugleuning in hoogte verstelbaar is, zodat de onderrug op de juiste plek ondersteund kan worden tijdens het zitten. Ook kan een verstelbare lendensteun uitkomst bieden bij rugklachten. Deze steun kan zo worden ingesteld dat de juiste hoeveelheid extra ondersteuning wordt geboden tijdens het zitten. Wij hebben verschillende modellen bureaustoel met een verstelbare lendensteun standaard en modellen waarbij de lendensteun optioneel is. Ook kun je overwegen een bureaustoel uit de Therapod-lijn te kiezen, deze hebben een speciale zitting en rug die ontworpen zijn om de druk gelijkmatig over de rug en het zitvlak te verdelen.               
Als je absoluut zeker wil weten dat de bureaustoel die je op het oog hebt geschikt voor je is, kom dan gerust proefzitten in onze showroom. Hier kun je elke stoel uitproberen en kijken of deze de juiste hoeveelheid ondersteuning biedt.

Bureaustoel voor nekklachten

Bij nekklachten is het belangrijk dat de druk op de nek verlicht kan worden tijdens het zitten. Omdat zelfs de meeste bureaustoelen met hoge rug dit niet bieden, kun je het beste een hoofdsteun bij je bureaustoel kiezen. Wij hebben verschillende modellen bureaustoelen met een hoofdsteun in de standaarduitrusting, bij modellen bureaustoelen met optionele hoofdsteun kan een hoofdsteun bij gekozen worden tijdens het bestellen. Uiteraard kun je alle stoelen ook bij ons komen testen in de showroom.

Bureaustoel voor parket, laminaat of andere harde vloer

Sommige van onze series bureaustoelen worden standaard geleverd met multifunctionele bureaustoelen. Deze zijn geschikt voor zowel een harde als een zachte ondergrond. Bij andere stoelen kun je tijdens het bestellen kiezen voor harde of zachte wielen. Harde wielen zijn ontworpen om goed te rollen op zachte ondergronden zoals (niet-hoogpolig) tapijt. Zachte wielen zijn juist geschikt voor een harde ondergrond zoals steen, beton, laminaat of parket.     
Alle soorten wielen veroorzaken echter op den duur wel voor slijtage van de ondergrond. Indien je dit wil voorkomen, kun je een vloerbeschermer onder de bureaustoel neerleggen. Deze hebben een harde bovenlaag en een vlakke onderkant die geschikt is voor gladde vloeren of noppen aan de onderkant die de map op zijn plek houden bij tapijt. Het soort wielen die je gebruikt op een vloermat maakt niet uit, maar wij adviseren wel de goede wielen te kiezen voor de ondergrond waar de mat op ligt. Het kan immers voor komen dat je af en toe van de mat af rolt.

Bureaustoel voor hoge tafel

Als je werkt achter een hoger werkblad, zoals bijvoorbeeld een balie, kan een normale bureaustoel te laag zijn. In dat geval hebben wij een serie loketstoelen. Dit zijn modellen van onze normale werk- en bureaustoelen die voorzien zijn van een hogere gaslift en een voetensteun. Op deze manier zijn ze geschikt voor werkplekken die hoger zijn dan standaard. De loketstoeluitvoeringen van onze bureaustoelen mogen wij niet langer NEN-EN 1335 of NPR 1813 gekeurd noemen, omdat ze niet meer voldoen aan het hoogtebereik zoals vastgelegd in beide normeringen. Maar de rest van de instelbaarheid is uiteraard hetzelfde. Zo kun je de loketstoelen qua uiterlijk hetzelfde houden als de bureaustoelen.  
Als een volledige bureaustoel niet per se nodig en je gewoon zo af en toe wat extra ondersteuning wilt, dan kun je kiezen voor een stahulp. Deze bieden ondersteuning tijdens het staan, maar zijn niet bedoeld om de hele werkdag op te zitten.

Zadelkruk als bureaustoel

Soms krijgen wij de vraag of wij een zadelkruk hebben die geschikt is als bureaustoel. Wij vinden dit vaak geen goed idee. De ideeën achter het ontwerp van beide soorten zitmeubilair zijn verschillend. Een bureaustoel is bedoel om de hele dag te gebruiken achter een bureau, waarbij je veel in dezelfde houding zit. Een zadelkruk is bedoeld als ondersteuning bij actief werk, denk hierbij aan tandartsen, pedicures of schoonheidsspecialistes. Je hebt dan ondersteuning om je benen te ontlasten, terwijl de wielen ervoor zorgen dat je toch mobiel bent. De unieke vorm van de zitting en het gebrek aan armleggers en rugleuning zorgen ervoor dat je gemakkelijk elke positie aan kan nemen en dus niet gehinderd wordt tijdens het werken.

Bureaustoel zonder armleggers

Wij kunnen bij elk model bureaustoel of loketstoel leveren zonder armleggers, mocht je dit willen. Het is wel zo dat een bureaustoel zonder armleggers niet meer voldoet aan de NPR 1813 of NEN-EN 1335 normering, omdat deze armleggers verplicht stellen. Ze voldoen dan ook niet officieel aan de ARBO eisen.

Bureaustoel voor thuis

Uiteraard zijn al onze bureaustoelen geschikt voor gebruik thuis. Het is alleen een kwestie wat voor opties je graag op je bureaustoel wilt. De stoelen zijn direct bij ons uit de winkel mee naar huis te nemen of wij kunnen de stoel bij je thuis komen bezorgen.

Hoe stel ik mijn bureaustoel in?

Een bureaustoel kan aan elke norm voldoen, maar als deze niet goed is ingesteld, zal hij nog niet goed zitten. Voor tips en trucs wat betreft het correct instellen van een bureaustoel, hebben wij een artikel over ergonomie. Hier staan ook manieren om de rest van de werkplek zo ergonomisch mogelijk in te richten, om gezondheidsklachten te voorkomen.